2012. december 28., péntek

TUNING: BMW E30 RB26DETT


 Christian Newman BMW-je nem hétköznapi autó. Elgondolta, hogy megépíti az egyik legbrutálisabb utcai közlekedésre is alkalmas E30-ast és nyugodtan kijelenthetjük, elképzelését tökéletesen megvalósította.
  A donor egy 1987-es 325is modell volt, aminek motorház fedele alá egy R32-es Nissan Skyline RB26DETT motorját varázsolta be. Mondhatnánk, "persze, ma már hazánkban is sok fut a típusból V8, meg V12-es motorokkal", ám ismerve a motor tartalékait nem lehet rossz párosítás a kasztni a soros hathengeres erőforrással.

  No, azért nem volt egyszerű mutatvány a viszonylag szűkös térbe bepréselni az engine-t. A kipufogó például a tűzfalon át hajlik a föld fele, kissé belépve az utastérbe, ám  gondos lakatos munkával a kardán alagút átépítése után ez nem jelent gondot.
  Az erőforrás módosításainak a listájához nem lenne elegendő egy poszt, minden esetre a Wiesco, Ferrara, Arp, Trust, Tial stb.. márkanevek hallatán eszünkbe sem jut rosszra gondolni. A benzin motor térbe juttatását  Siemens 870ccm-es injektor és Bosch benzin pumpa végzi, Summit verseny tankból szívva a naftát. A leömlők és még néhány egyéb kiegészítő saját gyártmány. A végeredmény 495 lóerő a hátsó keréken mérve. Ezt a tudást a motorhoz tartozó Skyline váltó dolgozza fel, többek közt Nismo lendkerékkel és Exedy három tárcsás kuplunggal megokosítva küldi tovább az E30 M3 difi, valamint a DriveShaftShop féltengelyek felé.
  A felfüggesztés lelke egy Bilstein HD szériás teleszkóp szett, körülötte a főbb komponensek a BMW specialista Ireland Engineering termékei. A futómű és a kerekek közt egy elől 6, hátul 4 dugattyús Wilwood fék rendszer tartja a kapcsolatot.
  A kerekek sem a típuson megszokott darabok, Work VS-XX felnik forognak 8,5x17 "illetve 10x17"-os méretekben, rajtuk Falken Azenis RT-615 fél slick köpenyek feszülnek.
  A beltérben Status kevlár ülések, Sparco kormány, Takata övek, HKS turbo timer és Racetech kijelző fokozza a verseny hangulatot, nem mintha a bukócső láttán véletlen a nagymama autója jutna eszünkbe.

képek forrása: http://newman.onyxsyndicate.comNincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése